Рецептата за този вкусен козунак дойде от моя позната ,която има общо с Гърция и за което и благодаря че я сподели с мен ,а също така че ме снабди със специалната подправка.
тя е много ароматна и на мен много ми допадна.Козунакът става много ароматен и не е никак сух отвътре .И така да пристъпим към рецептата за козунакът.
Продукти:
2 ч.ч.прясно мляко2 пактчета суха мая
8-9-ч.ч.брашно
1.ч.ч.бадемово брашно
1 1/3 ч.ч.захар
1 каф.лъж.сол
1/4 ч.ч.масло(втечнено)
5 яйца(добре разбити)
1 ч.лъж. махлепи
кората на 1 портокал
Разтвяряме си маята в малко топло мляко с 1 ч.лъж. захар и оставяме да се активира.Затопляме млякото със захарта за да се разтопи и добавяме маслото,разбитите яйца.Пресяваме брашното в купа и правим кладенче,бадемовото брашно, солта,махлепито,портокаловата кора.След това добавяме маята и млякото.Замесваме меко тесто да не лепне.Поставяме го в купа намазана с олио и го покриваме на топло да утрои обема си(около 2 часа).Оформяме си козунак както желаем(от тази доза излизат 2 бр.големи козунака)Оставяме отново да втаса.Намазваме го отгоре с жълтък разбит с 2 с.л. пр.мляко и печем на 180 градуса за 35-40 мин.За да не ни загори отгоре на 15-тата минута го покриваме отгоре с парче алуминиево фолио.
Няма коментари:
Публикуване на коментар